dimecres, 26 de setembre del 2007

Rapsòdia de setembre

Qui no s'ha preguntat mai què hagués passat si algun artista, científic, músic o metge no hagués deixat el nostre món en una edat jove? Segur que a la ment ens venen nombrosos noms de personatges il·lustres que ens van deixar orfes del seu art massa d'hora.

Un d'ells és George Gershwin, nascut a Nova York tal dia com avui de l'any 1898 i mort a Los Angeles el 1937. Aquest compositor americà va aconseguir sintetitzar d'una forma brillant elements de música clàssica amb d'altres procedents del jazz. Com qualsevol altre fet trencador, aquesta barreja de "serietat" i "lleugeresa" no va estar exempta de crítiques, però aviat va aconseguir fer-se un lloc en les sales de concerts més prestigioses.

Entre les seves obres cal destacar Un americà a Paris i Rhapsody in Blue, estrenada el 1924 al Aeolian Hall de Nova York. És aquesta peça composada per piano i orquestra la que avui us recomano, celebrant en certa manera el 109è aniversari del naixement del seu creador. Tot i que el solista principal és el piano, el començament de la peça portat a terme pel clarinet és genial!

El fragment és de la Paul Whiteman Orchestra i apareix a la pel·lícula "King of Jazz" (Universal Studios, 1930). Trobo que el so i la imatge són prou bons tot i ser una gravació tant antiga. Espero que us agradi:

Altres versions de Rhapsody in Blue que es poden trobar a la xarxa són, per exemple, l'interpretada amb Leonard Bernstein al piano al Royal Albert Hall de Londres el 1976 (enllaços: 1a part i 2a part) o una versió molt estranya de japonesos (crec) bojos i freaks (enllaç aquí).

Per últim, aquí teniu l'enllaç al web de George i Ira Gershwin: www.gershwin.com. Que disfruteu!