diumenge, 4 de novembre del 2007

La vaca Mariposa

Intèrprets propers geogràficament com Joan Manuel Serrat, Plácido Domingo, María Dolores Pradera, Julio Iglesias i Martirio, i d'altres més llunyans com Caetano Veloso, Mercedes Sosa, Ray Connif, Celia Cruz, Rubén Blades, Gipsy Kings, Juan Gabriel, Lucho Gatica, Armando Manzanero i molts més... tots ells són artistes de gran renom. Puc assegurar que ni molt menys tots són del meu gust, però tots ells han tingut en algun moment de la seva carrera un referent en comú: la música del cantautor veneçolà Simón Díaz.

Aquest cantant i compositor nascut el 1928 és conegut per la seva lluita per la recuperació de la música tradicional dels Llanos, les grans planúries veneçolanes de la conca del riu Orinoco. En una de les cançons més celebrades és El becerrito, coneguda també amb el nom de La vaca Mariposa, que és tota ella una metàfora del naixement del Nen Jesús representat pel naixement del becerrito fill de la vaca Mariposa.

"Yo no me explico como la vaquita criolla supo esa historia, pero lo que si sé, es que ella sabe que Herodes está vivo y que somos tú, yo y él; que todos los días matamos y nos comemos al hijo de la vaca Mariposa, por eso ella lo esconde por que ella sabe la suerte de él."
Simón Díaz

Y los pericos van y el gavilán también
Con frutas criollas hasta el caney, para él.
Y Mariposa está que no sabe qué hacer
Porque ella sabe la suerte de él.